Sprawozdanie z realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa -Podprogram 2019

Wersja do wydruku

                                    PODPROGRAM 2019 – efekty

 

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wilamowicach z terenu województwa śląskiego przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały)
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 179 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Wilamowice.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 12,31121                   ton żywności;
  • 936                             paczek żywnościowych;

5. W ramach Podprogramu 2019 dla 9 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

          • edukacji finansowej -                          1   spotkanie dla 9 uczestników
          • żywieniowo dietetycznych -                1   spotkanie dla 9 uczestników
          • kulinarnych -                                       1   spotkanie dla 9 uczestników
          • niemarnowania żywności                     1   spotkanie dla 9 uczestników